Kampania Podaj Dalej: Sezonowe i lokalne jedzenie – poznaj jego zalety

Z końcem lata i jesienią natura daje nam najwięcej pysznego dobra. Wystarczy wyjść do ogrodu, zerwać świeżą sałatę, zioła, pomidory czy ogórki. To także idealny czas, by przesiąść się na rower, zabrać torbę na zakupy i ruszyć na lokalny bazar. Właśnie teraz, jesienią jest idealny czas, by korzystać z bogactwa sezonowych, lokalnych smacznych produktów.

Sezonowe, czyli świeże i pełne wartości

Jak podaje serwis gazetalekarska.pl, sezonowe i lokalne produkty dojrzewają zgodnie z rytmem natury. Są zbierane w momencie pełnej dojrzałości, co oznacza, że mają optymalną zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów. W przeciwieństwie do nich, warzywa i owoce importowane są często zbierane przedwcześnie, tak by przetrwały transport, w efekcie czego nie osiągają pełni wartości odżywczych1. Różnicę widać na pierwszy rzut oka! Produkty sezonowe mają intensywniejszy kolor i smak, co jest powiązane z wyższą zawartością antyoksydantów i innych bioaktywnych związków2.

Dietetycy i eksperci żywienia podkreślają, że sezonowe warzywa i owoce mają więcej witamin (np. C, A, K), minerałów i polifenoli niż produkty przechowywane lub transportowane na duże odległości3 (np. witamina C w kapuście może zredukować się nawet o 20%, a w ziemniakach nawet o 70% podczas magazynowania)4. Również badania cytowane przez American Heart Association oraz UNC Nutrition Research Institute wskazują, że im krótszy czas od zbioru do spożycia, tym wyższa zawartość witamin i antyoksydantów w warzywach i owocach5.

Lokalne zakupy to realne oszczędności

Zakupy u lokalnych producentów pozwalają ograniczyć transport i liczbę pośredników, co może obniżać koszty środowiskowe i wspierać lokalną gospodarkę. Takie produkty zwykle też trafiają do konsumentów szybciej, co dodatkowo sprzyja ich świeżości.

Dodatkowo, wybierając rower zamiast samochodu, oszczędzamy nie tylko pieniądze na paliwo, ale również czas: nie stoimy w korkach, nie szukamy miejsca parkingowego. Zyskujemy za to dodatkową porcję ruchu i kontakt z naturą.

Sezonowe gotowanie to prostota i smak

Sezonowe warzywa i owoce są tak smaczne, że nie potrzebują wymyślnych przepisów – wystarczy jedynie lekko podkreślić ich smak.

Szukasz pomysłów na pyszne sezonowe potrawy, do przygotowania w kilka minut?

Lokalność to ekologia i wsparcie dla społeczności

Kupując od lokalnych rolników, wspieramy ich działalność i rozwój. Pieniądze zostają w regionie, a my mamy pewność, że produkty są świeże i bez zbędnych dodatków.

Co więcej, możemy w ten sposób wpływać także na ograniczanie śladu węglowego – według badania opublikowanego w „Nature Food” (2022), transport żywności stanowi około 19% emisji związanych z żywnością, co przekłada się na około 6% całkowitych emisji gazów cieplarnianych6.

Jak zacząć? Praktyczne wskazówki

Sezonowo i lokalnie – każdy zyskuje!

Wybieranie sezonowych i lokalnych produktów to świadomy sposób odżywiania, który może wspierać nasze zdrowie, zmniejszać niepotrzebne wydatki i ograniczać wpływ na środowisko. To również okazja do poznawania różnorodnych smaków i budowania bliższej relacji z miejscem, w którym żyjemy.

Podobał Ci się ten poradnik? Podaj go dalej! A jeśli szukasz inspiracji na szybkie, sezonowe przepisy, zajrzyj na profil ekoinfluencerki Sylwii Majcher, która przygotowała rolkę o sezonowych zakupach z przepisem na sezonowy chłodnik. Zacznij swoją smaczną podróż po lokalnych smakach już dziś!

Źródła:

Footnotes

  1. gazetalekarska.pl

  2. gazetalekarska.pl

  3. medexpress.pl

  4. gazetalekarska.pl

  5. UNC Nutrition Research Institute

  6. ScienceDaily